Toyota bZ3C en bZ3X, elektrische auto’s die weinig overtuigend zijn voor de Europese markt.

Tijdens de Beijing Motor Show in 2024, gooide Toyota hoge ogen met de presentatie van twee elektrische modellen, de bZ3C en de bZ3X, die de wil van het bedrijf om een deel van de Chinese markt te veroveren, belichamen. Ondanks de aandacht die deze voertuigen trokken, zullen ze de grenzen niet oversteken om Europa te veroveren. Hier is een overzicht van wat deze technologische pareltjes te bieden hebben en waarom ze voorlopig een exclusiviteit blijven voor China.

Focus op de nieuwe elektrische modellen van Toyota

Toyota onthulde tijdens de Beijing Motor Show 2024 twee echte technologische pareltjes met hun gloednieuwe elektrische modellen. Maar let op, deze modellen zijn op maat gemaakt voor de grillen van de Chinese markt. Op deze manier verzekert de Japanse autofabrikant zich van een vooraanstaande positie op het Aziatische autotoneel en weet hij autoliefhebbers over de hele wereld in spanning te houden.

De presentatie van de bZ3C en bZ3X op de Beijing Motor Show 2024

Het dynamische duo bZ3C en bZ3X wist veel indruk te maken bij de onthulling. Terwijl elk detail kritisch werd bekeken, maakte Toyota bekend dat er geen plannen waren om ze op de markt te brengen in Europa of de Verenigde Staten. Deze elektrische SUV’s blijven exclusief voor de Chinese consument, tenminste voor nu.

De bZ3C, een elektrische SUV met een vertrouwd design

Wanneer je naar de bZ3C kijkt, kun je niet anders dan denken aan de Citro├źn C5X. Met zijn gestroomlijnde silhouet en gedurfde stijl zou deze elektrische SUV bijna kunnen doorgaan voor zijn Franse neef. In samenwerking met FAW heeft de bZ3C indruk weten te maken met zijn elegantie en innovatie, maar alleen op Chinese bodem.

De bZ3X, de traditionele benadering van de elektrische gezins-SUV

De bZ3X presenteert zichzelf daarentegen als een klassieker, maar dan met een elektrisch tintje. In samenwerking met GAC belooft deze gezins-SUV ruimte en comfort waar liefhebbers van lange ritten van zullen genieten. Maar we kunnen toch niet voorkomen dat er een beetje spijt opkomt bij het idee dat dit model zich niet op onze Europese wegen zal wagen.

Met deze twee modellen, speciaal ontworpen voor de Chinese markt, toont Toyota zijn aanpassingsvermogen en strategische visie om lokale markten te veroveren. En wie weet, misschien zal deze Oosterse ervaring ons inspireren voor toekomstige elektrische referenties bij ons!

Jeroen van Dijk
Geschreven door Jeroen van Dijk

Jeroen van Dijk, ervaren autojournalist met een passie voor elektrische voertuigen en innovatieve mobiliteit.